Besparing med ROT-avdraget

För den som skaffar sig bergvärme så kommer ROT-avdraget att innebära en rejäl besparing. Till skillnad mot jordvärme så är inte bergvärme någonting man kan installera på egen hand. Med jordvärme är det fullt möjligt att själv gräva ner kollektorslangen, bara man är noggrann med djup och avstånd. Att själv borra ett över hundra meter djupt hål i urberget kräver däremot mycket avancerad utrustning och kunskap. Det är helt enkelt ingenting de allra, allra flesta ens kan drömma om, och dessutom krävs tillstånd för bergvärme som det är svårt att få om man tänkt borra på egen hand. ROT-avdraget är därför mycket viktigt för den som ska skaffa sig bergvärme.

 

Stor besparing med ROT-avdraget

Kostnaden för att borrningen är en stor utgiftspunkt för den som skaffar sig bergvärme, fullt i nivå med själva pumpen, som inte är billig den heller. Arbetskostnaden för att borra och installera bergvärme kommer att landa på mellan 40 000 och 100 000 kronor, allt beroende på borrdjup. Då ROT-avdraget gör att man kan dra av halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor (på årsbasis) så innebär det en besparing på mellan 20 000 och 50 000 kronor – en rejäl summa!

 

Håll koll på hur mycket du utnyttjat

Observera dock att maxgränsen på 50 000 kronor gäller per år, och inte per arbete. Har du exempelvis utnyttjat ROT-avdraget vi en renovering tidigare under året så kommer du inte att kunna dra av 50 000 kronor när du installerar bergvärme. Det kan därför vara klokt att inte låta utföra flera stora ROT-avdragsjobb under samma år utan i stället försöka sprida ut dem. Nivån på 50 % är också någonting som kan komma att ändras. Hör efter med den bergvärmeinstallatör du tänkt anlita vad den nuvarande nivån är.

Rulla till toppen