Frågor & svar

Hur hittar man en bergvärmefirma?

Att hitta en bergvärmefirma är lätt, det är bara att gå ut på nätet och googla. Problemet är att hitta bergvärmefirmor som det verkar värt att begära in offerter från, det vill säga göra ett första sållningsarbete, något som besvaras i nästa fråga.

Hur avgör man om en bergvärmefirma är bra?

Grundregeln är att alltid kolla referenser. Hur har deras tidigare bergvärmeinstallationer fallit ut, och har de många nöjda kunder? Internet är här en guldkälla, och dåliga bergvärmefirmor kommer snabbt att få ett mindre trevligt rykte. Men det är inte allt. Studera de offerter du får, och se efter om beräkningarna verkar vara vettiga. Jämför olika offerter noga, att bara se på slutsumman duger inte alls. Dessutom, en bergvärmefirma som lämnar en offert utan att ens varit till huset och undersökt olika förhållanden är aldrig en bra bergvärmefirma. Att göra en bedömning rörande bergvärme osedd är som att kasta tärning, och visar att de inte tar sin uppgift på alltför stort allvar. Det kan vara irriterande att en del bergvärmefirmor inte ens vill göra en vag uppskattning över telefon, men det är faktiskt ett tecken på professionalism.

Hur mycket kostar det att anlita en bergvärmefirma?

Detta är i princip omöjligt att ge ett bra svar på, då det varierar enormt. 80,000 är mycket lågt, 170,000 högt. Vad som bestämmer prisnivån är hur mycket uppvärmning som behövs, vilket avgör hur djupt hål som behöver borras och hur kraftfull pump man behöver, och hur bergförhållandena ser ut. Ju mer jord det är ner till berget, desto dyrare kommer det att bli. I en del fall kan det vara både bättre och billigare att i stället använda sig av markvärme.

Jag kan inte borra på tomten, finns det någon annan värmepump för mig?

Ja, då är en luft/luft-värmepump ett billigt alternativ om du saknar vattenburet värmesystem. Har du vattenburen värme däremot kan du uppnå nästan lika hög effektivitet med en luft/vattenvärmepump som med bergvärme. Den utnyttjar värmen som finns i utomhusluften och sedan sköter värmepumpen resten och fixar uppvärmningen av ditt hus.

Måste man ha tillstånd innan man anlitar en bergvärmefirma?

För att installera bergvärme krävs tillstånd från kommunens miljöskyddsnämnd, och ett sådant krävs innan arbetet kan börja. Kraven för att få tillstånd varierar från kommun till kommun, och även om tillstånd oftast ges, så kan det ta tid. Det är därför viktigt att vara ute i så god tid som möjligt med att ansöka och inte vänta till sista minuten.

Hur fungerar ROT-avdraget?

Kort sagt så fungerar ROT-avdraget automatiskt och är inte något du behöver tänka på. Alla seriösa bergvärmefirmor kommer nämligen att tillämpa det automatiskt utan att du behöver göra något speciellt. Det lite längre svaret är att ROT-avdraget halverar kostnaden för arbetet med att installera bergvärme (alltså inte priset för pump eller slang). Maximalt kan man med ROT-avdraget spara 50,000 kronor per år. Enda gången man behöver tänka på ROT-avdraget är om man nyttjat en stor del av det tidigare under året och riskerar att hamna över maxgränsen.

Rulla till toppen